Termék kategóriája: Könyv, Újság»Gasztronómia
Dr.ketter László:Gasztronómiánk krónikája | Termékkód: 253034 |
|
|
szép állapotban
Mezőgazda Kiadó, 1985
- 251 oldal
- Kötés: karton
- méret:21×21 cm.
Tartalom
Bevezetés
A magyar konyha jellemzői
A sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttese
A sertészsír
A zsiradékok jellemzői
A zsiradékok hasznosítása
A sertészsír felhasználása a magyar konyhán
A vöröshagyma
A fűszerpaprika
A fűszerparika készítése
A fűszerparika összetétele és hasznosítása
A kereskedelmi fűszerpaprika
A zöldparika kiegészítő szerepe
A sertéshúsfogyasztás aránytalansága
A hús felépítése
A hús tápanyagai
A hús értéke a fehérje
A sertéshús ipari feldolgozása
A húskészítmények gyártása
Húskészítmények
A sertéshús konyhai feldolgozása
A hús előkészítése
A húsok hőkezelése
Az egyoldalú sertéshúsfogyasztás hátrányai
Ételeink sűrítése rántással
A rántás elkészítése
Egyéb sűrítési eljárások
Sertészsírral gazdagított főtt tészták
Az ízesítés sajátos együttesei
Hogyan alakult ki a magyar konyha?
Élelmezés az őshazában
A legősibb élelemszerzés a gyűjtögetés
A gyűjtögetett táplálékok
A vadászat és a halászat
A kőkorszak konyhája
A nomád pásztorélet élelmezése
A savanyított tejkészítmények
A tej feldolgozása az újabb időkben
A kezdetleges földművelés kibontakozása
Az ősi gabonatermesztés
A gabona feldolgozása
Ősi kásaételek
Fejlődés a honfoglalás után
Újabb kásaalapanyagok honosodnak meg a magyar konyhán
Az olajtermő növények voltak az első ételízesítők
A hüvelyesek szerepe a népélelmezésben
Gazdagodik a zöldségfélék választéka
A gyümölcsfélék száma is gyarapszik
A kenyérkészítés diadalútja
Amíg a pépekből tészta lesz
A tésztaszárítástól a dúsított tésztákig
A házi kovásztól a sajtolt élesztőig
A sütőharangtól az alagútkemencéig
A lepénykenyértől a burgonyás kenyérig
Meghonosodnak a délvidéki fűszerek
Új utakon jár a reneszánsz konyhája
A konyha mesterei: a reneszánsz szakácsok
A konyha és fölszerelése
A terített asztal
A reneszánsz lakomák
A középkor vendégfogadója
A török étkezési szokások hatása a magyar konyhán
Új kásanövényt kaptunk, a rizst
A törökök meghonosítják hazánkban a kávét
A kávé elterjedése
Amíg a kávémagból frissítő ital lesz
A kávé élettani hatása
A kávé ízesítő szerepe
Új élelem-alapanyagok érkeznek Amerikából
A burgonya népélelmezési szerepe
A sokféleképpen hasznosítható paradicsom
A jövő ígérete: a kukorica
Becses főzeléknövényünk: a bab
Egyéb amerikai jövevények
A barokk idők konyhája
Az osztrák biedermeier konyha
Mit kaptunk az orsztrák konyhától
Megjelenik az élelmezési technika új hazai alapanyaga, a répacukor
Kifejlődik a magyar cukrászipar
Az olasz fagylalt minőségjavító szerepe
Kibontakozik a magyar konyha
A század romantikus szemlélete felfedezi a parasztok ételeit
A francia konyha finomító szerepe
A gasztronómia stafétabotját a vendéglátóipar veszi át
Az olasz konyha új ételekkel gazdagítja étlapjainkat
Merre halad a magyar konyha?
Hogyan hatott a felszabadulás népélelmezésünkre?
Mit kell megtartanunk és mit kívánatos megújítani?
A továbbfejlesztés előfeltételei
Mit tehet a mezőgazdaság az élelmezés korszerűsítéséért?
Mit tehet a feldologó ipar élelmezésünk javításáért?
A gasztronómia kultúrájának közkinccsé tétele
Forrásmunkák
Ez az aukció fix áras értékesítési formában van meghirdetve, ezért nem kell az aukció lejárati időpontját megvárni.. A termék azonnal megvásárolható az adott áron.
Személyes átvétel is megoldható Budapesten vagy a 22-es busz végállomásánál Budakeszin
Eladó helye: Magyarország Budapest (1156)
Szállítási feltételek: A szállítási költséget a vevő fizeti
Árverés vége: 2019. Dec. 08. 14:13 Termék megtekintve: 1077 |