A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javtására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Az ingyenes aukciós piactér | 2024. Ápr 24.  
Keresés      Részletes keresés
 
Kategóriák

 Termék kategóriája: Könyv, Újság»Irodalom

Sánta Ferenc: AZ ÖTÖDIK PECSÉT - HÚSZ ÓRA - AZ ÁRULÓ Termékkód: 483201
Ugrás:   Termék leírása   |  Képgaléria   |  Egyéb információk


Képgaléria Képgaléria
 
Fixár: 590 Ft
Állapot: Használt
Árverés vége: +5 perc Lejárt
2018. Aug. 04. 09:36
Eladó helye: Szabadszentkirály
Szállítási díj: A leírásban megadva
Árverés befejezve

 
  Termék figyelése Elküldöm egy barátomnak
Megosztás:
 
Eladó adatai
  konyvturi (519 ) starT.gif
  Minősítések száma: 519
Pozitív minősítés: 519 (100%)

Regisztráció dátuma: 2010.11.25.
  A felhasználó egyéb termékei (0)
  Üzenet küldése az eladónak

Termék leírása

Kiadó: Magvető, 1979

Ajánló:  1944 telének utolsó napjaiban,a nyilas terror tobzódásának óráiba viszi el az olvasót Sánta Ferenc regénye: Az ötödik pecsét. Szorgos, becsületes, egyszerű emberek estéit és hétköznapjait, vágyait és életvallomásait fogalmazza meg az író. Hősei estéről estére találkoznak egy kiskocsmában, borozgatnak, beszélgetnek, elméleti vitákat folytatnak az erkölcsről, a házaséletről, az emberi tisztességről, a megalkuvásról. De az idő, a gonoszság uralmának ideje végső próbára teszi őket. Már nem elegendő bizonyos kérdések elméleti megválaszolása, tettekkel, cselekvéssel, magatartással kell felelni. S ezek az egyszerű emberek legyőzik kicsinyességüket, apró meggondolásaikat: kiállják az emberség nehéz próbáját. 

Húsz óra eseményeiben húsz év történetét mondja el Sánta regényes krónikája: keserű élmények szórják szét s történelmi igazságok fogják egységbe a falu népét. Tragédiák színhelye: könny-vér, süket-konok gyűlölet színhelye volt nemrégiben a falu. Pedig akik szereplői és okozói voltak a tragédiának, azokat is az igazuk tudata hajtotta, mert az egy fészekalja, a régi közös cselédsors különbözőképpen formálja őket: gerinces-bátrakká az erős szívűeket s félős-puhákká a gyengébbeket. A paraszti ? különösen a szegényparaszti ? élet keserűségéről, fájdalmáról kevesen vallottak olyan mélységgel, hitelességgel, egyben mesébe hajló költőiséggel, mint Sánta Ferenc. Hangja most szándékoltan visszafogottabb. Önnön belső igazságukban, de közelről, kérlelhetetlen pontossággal vallatja hőseit. Mint a krónikás, aki egész hűséggel szólhat csak, mert a teljes igazságot kell elmondania. 
Ki az áruló? Václáv Jásek, a huszita harcos, Jan Zsitomir, az egykori diák, később császári zsoldos, Eusebius püspök, vagy a tábor-hegyi szegény paraszt? 
Az író őket idézi éjszakai órákon, velük beszélget, vitájukat hallgatja. 
Ki az áruló? Vagy kik az árulók? Az olvasónak kell eldöntenie. Segít hozzá az író?Igen. Pedig nem mond ítéletet az árulók felett, de félreérthetetlenül kimondja, kinek van igaza. Nem lehet másé az igazság, csak azé, aki nem is kevés hibával és tévelygéssel, mégis őszintén a népet kívánja szolgálni. Minden más álláspont és magatartás objektívre árulás, legyen az elfordulás a haladás ügyétől, önzés, hedonizmus a szeretet nevében vagy értetlen, belenyugvó passzivitás.

Kötés, állapot: keménytáblás, jobb felső sarka és néhány lap kissé nyomódott. A gerin arany betű nyomása hibátlan, polcképes. Bejegyzésmentes, korának megfelelő állapotú kötet.

Terjedelem: 529 o.

Tömeg: 497 gr.

Szállítási költség: postai díjszabás és a vevő igénye szerint.

3770_kar


Egyéb információk
Eladó helye: Magyarország Szabadszentkirály (7951)
Szállítási feltételek: A szállítási költséget a vevő fizeti
Átvétel módja:  - Csomagküldés
Fizetés módja:  - Banki átutalás
Szállítási díj: A leírásban megadva
Árverés kezdete: 2018. Júl. 05. 09:36
Árverés vége: 2018. Aug. 04. 09:36
Termék megtekintve: 611

Reklám