A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javtására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Az ingyenes aukciós piactér | 2024. Márc 28.  
Keresés      Részletes keresés
 
Kategóriák

 Termék kategóriája: Könyv, Újság»Tankönyv

Dietetika (Rigó János) 2013 (2.kiadás) tankönyv (8kép+tartalom) Termékkód: 1062316113


Képgaléria Képgaléria
 
Fixár: 1.000 Ft Villámár
Állapot: Használt
Árverés vége: +5 perc 4 nap, 22 óra
2024. Ápr. 03. 00:41
Eladó helye: budapest

1.000 Ft Villámár
Figyelem! Az eladó még nem erősítette meg a bankszámlaszámát, emiatt nem javasoljuk a vételár előre utalását!
 
  Termék figyelése Elküldöm egy barátomnak
Megosztás:
 
Eladó adatai
  zozozozo (38 ) starY.gif
  Minősítések száma: 38
Pozitív minősítés: 38 (100%)

Regisztráció dátuma: 2014.06.23.
  A felhasználó egyéb termékei (10216)
  Üzenet küldése az eladónak

Termék leírása

Dietetika (Rigó János) 2013 (2.kiadás)
Egészségügyi Szakiskolák Tankönyve

jó állapotú de nem hibátlan
belül az előzéklap erősen foltos, első pár lap széle és sarka enyhén foltos, lapok sarka enyhén sérült
kívül a borító és a lapélek kissé foltosak
nem láttam firkákat se jelölgetéseket, nem hiányos

Kiadó : Medicina Könyvkiadó Zrt. , Budapest
Kiadás Éve : 2013 , 2.kiadás
Nyelve : Magyar
Azonosító : ISBN 978 963 226 428 8 , azonossági szám 3241
Típus : tankönyv
Oldalak száma : 332 oldal a borítóval együtt
Mérete : 20 x 14.5 x 2 cm és 385gramm
Készítette : Print Invest Magyarország-H Zrt. , Győr
Eredeti ára : 2400.- Ft

Tartalom :
Az egészségügyi szakiskolák számára készült Dietetika című tankönyv több mint két évtized alatt 11 kiadásban sok egészségügyi dolgozónak nyújtott dietetikai szakismereteket.
Az anyagcsere kutatásának rohamos fejlődése miatt szükségessé vált a dietetika jelenlegi ismeretanyagát átfo könyv megírása.
Kívánatossá tette a könyv átdolgozását az a tény is, hogy az utóbbi évtizedekben lakosságunk egészségi állapota jelentősen romlott. Az egészségtelen életmód, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása, a mindennapi nehézségekkel együtt járó stresszhatások, a környezeti ártalmak külön-külön is - és egymást fokozva még inkább - kockázati tényezőként szerepelnek a krónikus nem fertőző betegségek, elsősorban a halálesetek kétharmadát kitevő szív- és keringési, valamint a daganatos betegségek kialakulásában.
Hazánkban ma már közel egymilliós az allergiás megbetegedések esetszáma, s hasonló nagyságrendű az osteoporosis és az alkoholizmus, valamint az emelkedő számot mutató cukorbetegség előfordulása. Mindezek megkövetelik, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a prevencióra.
Ugyancsak fontos megismertetni az újabb kórképek kialakulása megelőzésének lehetőségeit és azok dietoterápiáját; ilyen például a metabolitikus szindróma, amelyben az elhízás, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség együttesen fordul elő.

Tartalomjegyzék :
Tartalom 5
Előszó 17
Táplálkozástani ismeretek 19
A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése 19
A diétás gyógykezelés fogalma és célja 23
A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben 24
Az individuális dietetika szempontjai 24
A diéták elnevezése 24
Élelmezési formák 25
A dietetikában használatos alapfogalmak 25
Táplálkozás-élettani alapismeretek 28
Energiaszükséglet és energiaforgalom 28
Táplálékfelvétel - energiafelvétel 28
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők 30
Az energiaforgalom zavarai 32
A tápláltsági állapot meghatározása 32
A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége 34
Komplett és inkomplett fehérjék 34
A komplettálás tudománya 35
Fehérjeszükséglet 35
Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe 36
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban 39
A szénhidrátok felosztása 39
Az összetett szénhidrátok hasznosulása 40
Szénhidrátszükséglet 42
A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége 45
A zsírsavak felosztása 45
A zsírok élettani hatásai 46
Lipoidok 47
Zsírszükséglet 52
Vitaminok 54
Vízben oldódó vitaminok 54
Zsírban oldódó vitaminok 58
A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége 61
Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége 61
Makroelemek 65
Mikroelemek 68
Só- és vízháztartás 73
Az emésztési folyamatok 76
Élelmezési alapismeretek 82
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe 82
Gabonafélék 82
Gyümölcsök 87
Zöldség- és főzelékfélék 90
Tej és tejtermékek 93
Tojás 95
Húsok és húsipari termékek 96
Étkezési zsírok, olajok 98
A táplálkozást kiegészítő italok 101
Ivóvíz 101
Gyümölcs- és zöldséglevek 101
Üdítőitalok 102
Turmixitalok 103
Ásványvizek 104
Gyógyvizek 105
Élvezeti szerek 106
Alkoholtartalmú italok 111
Táplálkozás és életmód 113
A hazai népesség táplálkozásának jellemzői 113
A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés 114
Az egészséges táplálkozás alapelvei 115
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz 117
Arányok a táplálkozásban 118
Táplálkozás és mozgás 121
A káros stresszhatások kivédése 122
A várandós és a szoptató anyák táplálkozása 123
A táplálkozás életkori sajátosságai 128
Diétás konyhatechnika 135
Az étrend összeállítása 135
Diétás ételkészítési műveletek 136
A diétás ételek ízesítése 139
Az élvezeti értéket fokozó tálalás 143
Betegétkeztetés 144
Betegélelmezési rendszerek 146
Az egységes diétás rendszer 148
Az egységes diétás rendszer jellemzői 148
Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok 149
Ételkészítési eljárások szerinti változatok 160
Betegségek diétái 164
Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése 164
A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája 164
A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése 166
A bélbetegségek étrendi kezelése 170
Étrend a székrekedés esetén 173
A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend 174
A májbetegségek étrendi kezelése 176
Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése 180
A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése 185
A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend 186
A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése 187
Az agyér-elmeszesedés diétája 194
A magas vérnyomás étrendi kezelése 195
A metabolikus szindróma étrendi kezelése 198
A vérszegénység étrendi kezelése 199
A vesebetegségek étrendi kezelése 202
A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése 203
A nephrosis-szindróma diétája 205
A veseelégtelenség diétája 206
A dializált betegek étrendje 207
Veseátültetés utáni diéta 207
A vesekőbetegség étrendi kezelése 208
Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése 209
A cukorbetegek étrendje 209
Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése 217
A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése 224
A cysticus fibrosis étrendi kezelése 226
A köszvény étrendi kezelése 228
A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése 230
Az endokrin betegségek étrendi kezelése 236
Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek 241
Diagnosztikai étrendek 242
A patológiás terhesség diétája 246
A sebészeti betegek étrendi kezelése 250
A daganatos betegségek diétás kezelése 260
A táplálkozás és a daganatos betegségek 261
Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára 263
A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése 264
A csontlágyulás diétája 264
A csontritkulás diétája 265
A rheumatoid arthritis diétája 267
A szemészeti betegségek étrendi kezelése 269
A bőrbetegségek étrendi kezelése 272
Az alkoholbetegek étrendje 274
Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai 278
Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében 279
Egyéb étrendek 281
A lázas betegek étrendje 281
Elektrolitszabályozó étrend 282
Savanyító és lúgosító étrend 285
Cukor- és tejmentes diéta 286
Nyersétrend 286
Gyógyszer-diéta kölcsönhatások 288
A gyógyszerek hatása az étvágyra 288
Felszívódást gátló gyógyszerek 289
A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra 289
A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek 291
Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek 291
A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására 292
Alternatív étrendek 293
Vegetárius étrend 294
Makrobiotikus étrend 296
Hay-féle "elválasztó diéta" 298
A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle "intenzív" étrend 299
Az alternatív étrendek megítélése 300
Vallási előírások a táplálkozásban 300
Keresztény és keresztyén vallási előírások 301
Zsidó vallási előírások 301
Hindu vallási előírások 302
Iszlám vallási előírások 303
Irodalom 305
Függelék 308-328

8db képet töltöttem fel róla :
imgbox.com/g/rftzJOS6I0

minden külön fényképezve, azt adom ami a képeken van, nem másikat
személyes átadás csak Budapesten , vidékre Posta

 


Egyéb információk
Eladó helye: Magyarország budapest (1188)
Szállítási feltételek: A szállítási költséget a vevő fizeti
Átvétel módja:  - Személyes
Fizetés módja:  - Készpénz
 - Banki átutalás
Árverés kezdete: 2024. Márc. 03. 23:41
Árverés vége: 2024. Ápr. 03. 00:41
Termék megtekintve: 194


Az Apokalipszis Űrhajói? (Hargitai Károly) 1990 (Paranormális / UFO-k)

Módszertan a Járművezetés Elméletének Tanításához (1984) 8kép+tartalom

Autóvásárlók Kézikönyve 1989 (MERKUR) 6kép+tartalom

Önvédelem (Balogh István-Kecskés Sándor-Kovács Jenő) 1992 (6kép+tart. )

Philips GoGear Digital Audio Player CD 2006

Prototechnica Katalógus (2001) takarítástechnika

A Klinika II. (Peter Heim) 1989 (5kép+tartalom )

Sony Ericsson J210i (2005) Üres Doboz

LEGO Leírás 6455-1 (1999) (4123660)

A Pityu Kihajózása (Iszlai Zoltán) 1981 (7kép+tartalom )

Menekülés (Richard B. Pape) 1989 (3kép+tartalom )

Westel Reklám Zacskó (kb. 2000)

Az Acélt Megedzik (Nyikolaj Osztrovszij) 1975 (10kép+tartalo m)

Vörös Rózsa - Viharos Fogadalom (Iris Johansen) 1990 (8kép+tartalom )

Az Ezredes (Berkesi András) 1982 (8kép+tartalom )

Jensen JEN50 Hálózati Átalakító 220-110V (hibás)

Szép Lak 1997/9. szám Szeptember (6kép+tartalom )

Sagem Autós Töltő Új Hiányos 920/930/MW3020/MW3 026/MC3000/Myx2/3/ 4/5/6

A Végzet Lándzsája (Trevor Ravenscroft) 1993 (foltmentes 1;

Harmadik Szem 1992/Július (12. szám) 5kép+tartalom
Reklám